Duurzaamheid


Sinds maart 2021 varen wij met een duurzaam schip helemaal elektrisch.

De “Stad Deventer” is in 2020 en 2021 gebouwd bij de Luxwerft in de buurt van Bonn in Duitsland.

Het was voor de werf het zesde elektrische schip dat er gebouwd werd en in  Nederland was het het eerste gecertificeerde voetveer (voor meer dan 12 personen) dat in  2021 100% elektrisch ging varen  (alle beroepsvaart voer nog hybride).

 

 

 

 

Het schip is 16 meter lang, 5,20 breed en heeft een diepgang van 1 meter. Het schip wordt door een elektromotor met een maximaalvermogen van 55KW(75PK) aangedreven. Maar omdat wij met deze pont niet zo hard varen,  hebben we het vermogen van het schip tot 35KW (48PK) gereduceerd.

Als er met storm of heel hoog water meer kracht nodig is kunnen we dit via de boordcomputer regelen.

 

 

 

 

Met een totaalvermogen van 345KW/h kunnen we dus in theorie bijna tien uur aaneengesloten varen. Dit is voor ons voldoende om twee dagen de dienst van vijftien uur te varen  zonder te laden.

 

 

 

 

Voor een klein deel komt de stroom aan boord uit veertien  zonnepanelen. In verhouding is dit maar een hele kleine hoeveelheid. In de zomer bijvoorbeeld  brengt dit slechts 15% stroom op van een hele dag verbruik.

Belangrijk is ook de magneet die het schip vast houd als we stil liggen. Dit bespaard een hoop energie en draaiuren van de motor.

© 2024 Pontje Deventer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline B.V.